Hoe screenreaders speciale tekens lezen: een update
Screenreaders lezen wat op het scherm staat. Met gewone tekst vormt dat geen probleem. Maar hoe gaan screenreaders om met speciale leestekens of karakters? Wij deden een test!
WCAG versie 2.2 zal een nieuw succescriterium brengen over hulpfuncties. Wij helpen je om te voldoen aan het nieuwe criterium 3.3.5 Help.
Eind 2022 wil het W3C de nieuwe versie van de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent uitbrengen. WCAG 2.2 wordt de nieuwe standaard voor het testen van websites en apps op een vlotte toegankelijkheid voor mensen met een beperking. WCAG is ook het normdocument waar websites van overheden en publieke organisaties aan moeten voldoen.
WCAG 2.2 brengt ons wellicht negen nieuwe succescriteria. In dit tweede artikel van de reeks, zoomen we in op het nieuwe criterium over het aanbieden van hulp- en ondersteuningsfuncties. Verder in deze reeks:
Noot vooraf: verwar dit criterium niet met 3.3.5 Help (niveau AAA) dat helemaal gericht is op het voorkomen van invoerfouten.
WCAG hanteert een vrij brede definitie van wat een helpfunctie is. In de praktijk gaat het om deze vormen:
Nee. Het nieuwe criterium verplicht de aanwezigheid van helpfuncties niet. Echter, als er een helpfunctie aangeboden wordt, moet ze wel steeds op dezelfde (logische) plek terug te vinden te zijn. Dat is in essentie waar dit criterium om draait.
Als je vandaag nog weinig helpfuncties hebt op je website, is het wel een goed idee om dat aanbod uit te breiden. Voor grote organisaties is het een effectieve manier om de druk op helpdesk-medewerkers te verminderen.
Het nieuwe succescriterium vereist dat als er een of meer van de bovengenoemde helpfuncties beschikbaar zijn op je website, ze gemakkelijk terug te vinden moeten zijn. Enkele voorbeelden:
Op zich is het een erg logisch criterium. Als de informatiearchitectuur van je website of app al goed in elkaar zit, voldoe je er misschien automatisch aan. Bevat je website echter nog heel veel versnipperde en moeilijk te vinden hulp- en ondersteuningsopties, dan is het een goed idee om even orde op zaken te stellen.
Screenreaders lezen wat op het scherm staat. Met gewone tekst vormt dat geen probleem. Maar hoe gaan screenreaders om met speciale leestekens of karakters? Wij deden een test!
ADHD wordt vastgesteld bij zowel kinderen als volwassenen. Wat zijn de uitdagingen die mensen met ADHD tegenkomen digitaal en wat kun je doen om ze tegemoet te komen?
We moeten wettelijk voldoen aan WCAG. Wat is de omvang van het project?
We willen onze teams trainen in toegankelijkheid. Wie moet worden opgeleid?
We hebben externe expertise nodig. Een tijdelijke versterking, kan dat?
We willen onze applicatie testen met gebruikers met een handicap. Hoe het te organiseren?