Hoe screenreaders speciale tekens lezen: een update
Screenreaders lezen wat op het scherm staat. Met gewone tekst vormt dat geen probleem. Maar hoe gaan screenreaders om met speciale leestekens of karakters? Wij deden een test!
Meerdere keren dezelfde informatie in moeten vullen wordt straks afgekeurd in WCAG versie 2.2 die eraan komt. Wij geven je tips om voorbereid te zijn en te kunnen voldoen aan de nieuwe voorwaarden.
Eind 2022 wil het W3C de volgende versie van de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent uitbrengen. WCAG 2.2 wordt de nieuwe (bijgewerkte) standaard voor digitale toegankelijkheid. WCAG is ook het normdocument waar websites van overheden en publieke organisaties aan moeten voldoen.WCAG 2.2 brengt ons (naar alle waarschijnlijkheid) negen nieuwe succescriteria, waaronder eentje over het voorkomen van redundante invoer. Daar gaan we in dit artikel dieper op in. Opgelet_: WCAG 2.2 is nog geen goedgekeurde standaard. Er is dus een kleine kans dat het W3C nog wat aan dit criterium zal sleutelen. In grote lijnen verwachten we echter geen veranderingen meer._Dit is ons vierde artikel in de reeks over de nieuwigheden in WCAG 2.2. Verder in de reeks:
Het nieuwe succescriterium moet voorkomen dat een gebruiker in een proces of flow dezelfde gegevens meer dan één keer moet invoeren.
Denk bijvoorbeeld aan een proces waarbij een gebruiker een leveringsadres én een facturatie-adres moet opgeven. In veel gevallen zal een gebruiker hetzelfde adres willen invullen. Voor sommige gebruikers is dat een heel bewerkelijk en foutgevoelig proces. Dat kan je als website-ontwerper gemakkelijk opvangen en voorkomen.
Voorbeeld: je gebruiker moet identieke gegevens gemakkelijk kunnen overnemen, zoals in het checkoutproces op een webshop.
Zoals je ziet in dit voorbeeld, moet er een mogelijkheid zijn om de eerder ingevulde gegevens met een eenvoudige handeling over te nemen. Afhankelijk van de situatie kunnen de eerder ingevulde gegevens ook integraal en automatisch overgenomen worden (hier niet getoond).
Een WCAG-criterium zou niet compleet zijn zonder enkele uitzonderingen:
Op enkele logische uitzonderingen na, moet je er als website-ontwerper dus voor zorgen dat je gebruiker dezelfde informatie maar één keer hoeft in te vullen (binnen hetzelfde proces). Hiermee help je in de eerste plaats gebruikers die moeite hebben met schrijven omwille van een fysieke of cognitieve beperking, maar je doet er ook andere gebruikers een plezier mee.
Wat eigenlijk al lang als een vanzelfsprekend UX best practice geldt, wordt nu dus ook een (verplicht) succescriterium binnen WCAG. Hoera voor standaarden! 🎉
Screenreaders lezen wat op het scherm staat. Met gewone tekst vormt dat geen probleem. Maar hoe gaan screenreaders om met speciale leestekens of karakters? Wij deden een test!
ADHD wordt vastgesteld bij zowel kinderen als volwassenen. Wat zijn de uitdagingen die mensen met ADHD tegenkomen digitaal en wat kun je doen om ze tegemoet te komen?
We moeten wettelijk voldoen aan WCAG. Wat is de omvang van het project?
We willen onze teams trainen in toegankelijkheid. Wie moet worden opgeleid?
We hebben externe expertise nodig. Een tijdelijke versterking, kan dat?
We willen onze applicatie testen met gebruikers met een handicap. Hoe het te organiseren?