Naar inhoud springen Eleven Ways (Home)

Alle artikels

ADHD en webtoegankelijkheid

Geschreven door Sophie Ragas op 3 maart 2023 (Gemiddelde leestijd: 2 minuten)

Zowel kinderen als volwassen kunnen ADHD hebben. Maar welke uitdagingen ervaren mensen met ADHD op digitale platforms en hoe kunnen webontwikkelaars hen tegemoetkomen?

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis) is een beperking die een groep van bepaalde symptomen omvat:

 • Problemen met aandacht en concentratie
 • Hyperactiviteit (fysiek) of innerlijke onrust
 • Impulsiviteit
 • Beheersen van emoties en gevoeligheid

Uitdagingen op het web en in apps

Mensen met ADHD ervaren de volgende uitdagingen:

 • “drukke” UX, waardoor overzicht krijgen lastig is
 • afleiding door:
  • notificaties
  • advertenties
  • automatisch afspelende media
  • animaties
 • sessies die verlopen, waardoor een actie opnieuw begonnen moet worden
 • lange teksten, waardoor ze de aandacht verliezen of het punt dat er gemaakt wordt missen

Wat je kunt doen

Hoewel er uitdagingen zijn voor gebruikers, kun je als bijvoorbeeld developer, designer of content writer ze wel ondersteunen. Door je website of app zo simpel mogelijk te houden, vergroot je de kans dat gebruikers kunnen vinden wat ze zoeken. Als je daarnaast de gebruiker controle geeft over of deze bijvoorbeeld notificaties wilt ontvangen, verklein je de kans dat ze afgeleid raken omdat ze een actieve keuze kunnen maken wanneer ze wel of geen notificaties wil hebben. Geef ook de keuze uit het type notificatie. Willen ze een push notificatie? Of per e-mail? Zonder of met geluid?

Het is ook goed om na te denken over de processen op je website of in je app. Kun je voorkomen dat er dataverlies optreedt door de mogelijkheid te bieden om een sessie te verlengen of informatie tijdelijk op te laten slaan?

Wat je zult merken is dat deze ingrepen het niet alleen toegankelijker wordt voor mensen met ADHD. Kortere teksten in begrijpbare taal is ook voor mensen met dyslexie heel fijn, bijvoorbeeld. En een website zonder al te veel advertenties of meldingen zal als minder irritant ervaren worden door een groot deel van de bezoekers. Verder zal iedere gebruiker het appreciëren als hij controle krijgt over diens ervaring door allerlei instellingen en opties die gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de vele fans van dark mode opties.

Het wordt inclusiever en toegankelijker voor een grote groep mensen, wat het investeren in toegankelijkheid alleen maar interessanter maakt. Bij Eleven Ways helpen we graag je organisatie op weg! Dat kan door een audit of trainingen en workshops. Neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken hoe we kunnen helpen.

Laatste artikels

Haalbare accessibility-tips in je mailbox

Met onze praktische tips leer je hoe je de website of app van jouw organisatie (of klant) voor iedereen toegankelijk maakt.

Je kunt je met één klik uitschrijven.

Waarmee kunnen we jouw organisatie helpen?

Alle contactgegevens

We moeten wettelijk voldoen aan WCAG. Wat is de omvang van het project?

We willen onze teams trainen in toegankelijkheid. Wie moet worden opgeleid?

We hebben externe expertise nodig. Een tijdelijke versterking, kan dat?

We willen onze applicatie testen met gebruikers met een handicap. Hoe het te organiseren?